Læger Formidler
Du læser lige nu

Myter om menstruation

8
Trygge Kvinder blog

Myter om menstruation

1. Du kan få blodmangel af menstruation 

Man får ikke alvorlig blodmangel af en almindelig menstruation, men man kan godt bruge en stor del af sine jerndepoter, hvilket medfører en let blodmangel, hvis man har kraftige menstruationer. Symptomerne er træthed (mere end sædvanligt), nedsat ydeevne ved fysisk aktivitet, bleghed, svimmelhed, åndenød og brystsmerter ved anstrengelse. Har du mistanke om, at du har blodmangel på grund af kraftige menstruationer, så kan din læge udrede det med blodprøver, og behandle med jerntilskud og evt. p-piller/spiral for at få mildere menstruationsblødninger. 

2. Der kommer ikke blod ud i vandet, når du bader og badning kan stoppe din menstruation. 

Jo, det  gør der, men der kommer sjældent synligt blod ud i vandet ved badning i et badekar, en swimmingpool eller i havet. Det skyldes tryk fra det omgivende vand på dit underliv, og derfor kommer der ikke blod nok ud i vandet til, at det vil kunne ses. Badning kan ikke stoppe din menstruation. 

3. Menstruationscyklus bliver kortere med alderen 

Ja, det er rigtig nok.  Med alderen vil det gule legeme (en slags ”æggeskal” der er tilbage i æggestokken efter ægløsningen og som normalt bidrager til hormonbalancen i menstruationscyklus) producere hormon i kortere tid. 

4. Kvinders menstruationscyklus synkroniserer, hvis de tilbringer meget tid sammen 

Nej, det findes der intet bevis for. Myten stammer fra et studie i 1971, hvor Martha K. McClintock beskrev fænomenet i hunmus og mente at kunne påvise det hos kvinder. Hun konkluderede, at det hos kvinder, ligesom hos hunmus, måtte skyldes feromoner (et slags luftbåren hormon, der kan udskilles fra et dyr, og påvirke ændringer hos et andet dyr af samme art). Dette gjorde hun uden at have videnskabeligt belæg for det. Det blev afkræftet i 2006 med et nyt studie på mennesker og ved uddybende statistiske beregninger af data fra det oprindelige studie. 

5. Det er farligt at sove med tampon 

Ikke hvis du skifter den, når du vågner. Myten stammer fra 1980’erne, hvor man udviklede tamponer med stor sugeevne og af et andet materiale, end man gør i dag. Tamponsygen, som man kaldte den bakterieinfektion, tamponen kunne udløse, førte til at en del unge kvinder blev alvorligt syge. Det er heldigvis meget sjældent i dag. Hvis du opdager, at du har haft en tampon siddende igennem flere dage og samtidig bliver syg, skal du søge læge.  

I dag anbefales det at fjerne en tampon efter 4-5 timer, og ikke benytte den længere end 12 timer. Herudover anbefales det at fjerne tamponen efter badning i hav, svømmehal og badekar/spa. 

6. Man kan ikke blive gravid, hvis man har ubeskyttet sex under menstruation 

Jo, det kan man godt. Efter ægløsningen kan ægcellen kun leve ca. 1 døgn, men sædceller kan leve i livmoderen i op til ca. 3-4 døgn. Hos de fleste varer menstruationscyklus 21-35 dage, og blødningsperioden varer 4-7 dage. Ægløsningen sker 12-14 dage før 1. menstruationsdag. Det betyder, at hvis man har en kort/uregelmæssig menstruationscyklus eller lang blødningsperiode, så kan ægløsningen godt ske i blødningsperioden, eller lige efter. I den situation risikerer man graviditet.  Det kan være helt almindeligt at have en uregelmæssig cyklus en gang imellem. Derfor kan man ikke altid regne med, at ægløsningen kommer på samme tidspunkt i hver cyklus. 

7. Menstruationcyklus kan påvirkes af stress 

Ja, det er den hyppigste årsag til blødningsforstyrrelser. Det skyldes, at stress kan medføre en forstyrrelse i dine hormoner. Det kan f.eks. ske i forbindelse med lange rejser, kærestesorger, eksamensstress og spiseforstyrrelser. Det er fuldstændigt ufarligt, at menstruationscyklussen ændrer sig i disse situationer. Men har man ubeskyttet sex og er i den fertile alder, bør man tage en graviditetstest, og ikke bare give stress skylden. Har man vedvarende blødningsforstyrrelser, bør man kontakte sin læge mhp. Udredning. 

Kilder 

Lægehåndbogen, menoragi 

Patienthåndbogen, uregelmæssig menstruation  

Lægehåndbogen, Toxic shok syndrome  

Ugeskrift for læger, Myten om kvinders menstruationssynkronisering 

Patientehåndbogen, sikre perioder  

Forfatter: Cæcilie Weber Thomsen, læge 

Redaktør: Hanne Trap Wolf, læge , Mads Langager Larsen, læge, Anna Grynnerup, læge 

Om forfatteren

Læge siden 2018. Jeg har erfaring indenfor psykiatri, kirurgi, hjertemedicin og almen praksis. Har forsket i tarmbakterier og sukkersygemedicin. Jeg interesserer mig for hormonelle sygdomme, gynækologi og fødsler. Gift med Christian. Vi har sammen en vildbasse af en søn på 3 år, og en hvid hund.