Åh nej – du vågner en morgen, sætter dig op i sengen, og lige pludselig snurrer verden rundt. Det er som om, du har siddet lidt for længe på en karrusel, og nu kommer kvalmen og ubalancen. Men – pludselig er det overstået igen, i hvert fald så længe, du sidder stille. Straks du bevæger dig, kommer kvalmen igen – hvad foregår der? Kan det være øresten? Er det farligt?!
Svimmelhed kan komme af mange årsager, hvoraf vi har berørt nogle denne måned. I dette indlæg kommer vi rundt om problemet med øresten, i fagsprog kaldet det ganske mundrette “Benign Paroksystisk Positionel Vertigo” (BPPV). Bare at sige den diagnose kræver, at man kan holde tungen lige i munden. Så for alles skyld, så holder vi os i indlægget til “Øresten”.
Men hvad er så øresten?
Øresten er små kalkkrystaller, som har løsrevet sig og er endt i ørets buegange. Det er den hyppigste årsag til “øre-svimmelhed”. Ørets tre buegange indeholder væske, og når vi bevæger os, bevæger væsken sig. Dette sender signal til ørets sanseceller, der sender signal videre til hjernen. Det er en del af et større og lidt mere kompliceret balancesystem.
Vi har ikke altid en god forklaring på, hvorfor man pludselig har en løs øresten. Det kan komme ud af det blå, men det kan indimellem også ses efter slag mod hovedet, i forbindelse med migræne eller ved sygdomme i indre øre. Nogle former for medicin kan også medvirke til ørestensanfald.
Når man har øresten (enten fastsiddende eller skvulpende rundt i buegangenes væske), siger man, at man har en forstyrrelse af ligevægts-/balanceorganet inde i øret. Man kan vel nærmest sige, at øret er i ubalance, og når øret er i ubalance, så er du det pludselig også – altså: man er vanvittig svimmel.
Når væsken i ørets buegange bliver forstyrret – selv bare af en lille krystal – bliver signalet til vores sanseceller i øret forstyrret, og signalerne til hjernen bliver derfor også forstyrrede. Man kan lidt forsimplet sige, at når man bevæger hovedet mod højre, tror hjernen, at hovedet bevæger sig mod venstre. Det hele resulterer i, at du oplever, at du bliver svimmel.
Svimmelheden er ofte ganske kortvarig (sekunder til minutter), men så snart man bevæger sig, kommer den igen. Derfor siger vi, at svimmelheden er “stillingsafhængig”. Det er meget typisk, at man bliver så svimmel, at man kaster op.
Udover at være svimmel og forkvalmet, så laver øjnene en flakkende ufrivillig bevægelse, som vi kalder “nystagmus”. De ufrivillige bevægelser af øjnene opstår, fordi hjernen har svært ved at tolke de signaler, den modtager fra øret med øresten.
Behandling
Ofte vil man blive set af en læge, når man har ørestensanfald. Behandlingen varetages som regel af en øre-næse-hals-læge, der laver forskellige undersøgelser og øvelser, som hjælper til at diagnosticere og behandle problematikken. Desværre kan man som regel ikke se en øresten på en scanning. Derfor er de forskellige undersøgelser nødvendige, hvilket er lidt uheldigt, da man ofte bliver svimmel af undersøgelserne.
Der findes lidt forskellige øvelser afhængig af, hvilken buegang, som man mener, at ørestenen sidder i. Øvelserne er med til at “ryste” stenen(e) ud af buegangen. De fleste øvelser kan man bl.a. finde på hjemmesiden Youtube og www.svimmelhed.dk, og derfor er det efterhånden blevet ret nemt at udføre øvelserne selv derhjemme.
Hvis øvelserne ikke har effekt, findes der forskellige svimmelhedsstole, som findes på flere øre-næse-hals-afdelinger.
Vigtigt
Ofte kan det være svært at skelne det fredelige ørestensanfald fra en mere bekymrende blodprop eller hjerneblødning. Især hvis man aldrig har prøvet det før. Det er derfor vigtigt med en lægelig vurdering. Folk, der tidligere har haft ørestenanfald, kan dog som regel genkende symptomerne og derfor påbegynde øvelserne, som kan afhjælpe symptomerne relativt hurtigt.
Kort sagt om øresten:
- Stillingsafhængig pludselig opstået svimmelhed
- Kortvarige anfald
- Kvalme og opkast
- Løse øresten forstyrrer signalerne til hjernen
- Kan behandles med øvelser
- Tilstanden er, omend rigtig træls, ganske ufarlig
- Kan komme igen
- Man bør være varsom med at køre bil, når man er i en anfaldsperiode
Forfatter
Læge Anne-Sophie Homøe
Redaktion
Læger Cecilie Kiel og Camilla Uhre Jørgensen
Kilder
http://www.svimmelhed.dk/lse-resten
http://dsohh.dk/wp-content/uploads/2015/04/DSOHH-KKR-BPPV.pdf
https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/generelt/symptomer-og-tegn/svimmelhed/