Læger Formidler
Du læser lige nu

Osgood-Schlatters sygdom

8
Trygge Forældre Infoblog

Osgood-Schlatters sygdom

Det er sommerferie! Når solen endelig skinner, så hopper din 10-årige i fodboldstøvlerne. Men efter nogle ugers fuld gas på den grønne græsplæne, brokker junior sig over knæsmerter.

Hvad er nu det for en øm bule foran på knæet? Kan det mon være et Schlatter-knæ? 

Et hvad-for-noget? Selvom ordet er svært at udtale, dækker det over en meget almindelig type overbelastning i knæet hos børn og unge. 

Læs med i denne uges tirsdagsinfo om Osgood-Schlatters sygdom.

Hvad er et Schlatter-knæ?

Betegnelsen dækker over en irritation eller betændelsestilstand i knæskallens sene på det sted, hvor den hæfter på skinnebensknoglen. Det er den hyppigste årsag til knæsmerter hos sportsaktive børn og unge, hvor det ses hos op til 10%. Typisk i alderen 9-14 år. Grunden til dette er, at det øverste af skinnebensknoglen hos børn og unge endnu ikke er helt færdigudviklet, og derfor er mere ”følsom” overfor gentagende stræk i forbindelse med for eksempel hop og løb. Osgood-Schlatters sygdom skal derfor ses som en overbelastning af knæet. 

Hvilke symptomer kan der være?

Et Schlatter-knæ giver smerter på forsiden af skinnebenet lige nedenfor knæskallen. Samtidig kan der opstå en tydelig hævelse (en øm bule) lige der, hvor knæskallens sene hæfter på skinnebenet. Symptomerne opstår gradvist og bliver typisk forværret i forbindelse med løb, hop eller spark. Smerterne opstår altså ikke som følge af et direkte slag eller stød mod knæet. Går man til lægen, vil det oftest være nok at fortælle om smerterne, og at lægen laver en knæundersøgelse for at diagnosen kan stilles. Det er sjældent nødvendigt at tage røntgenbilleder.  

Hvad kan man selv gøre?

Et Schlatter-knæ er en ufarlig tilstand. Symptomerne går typisk over af sig selv, når man holder en pause fra eller skærer ned på den knæbelastende aktivitet. Samtidig bliver det øverste af skinnebensknoglen stærkere i takt med, at barnet vokser, og knoglen modnes. Dette kan forventes indenfor 6-18 måneder efter symptomstart, men smerterne bør aftage gradvist indenfor denne periode. Selvom der er tale om ufarlige knæsmerter kan 6-18 måneder være længe at vente, hvis man er glad for sin sport. Derfor anbefales det ikke, at man undgår sportsaktivitet fuldstændig.

Det er vigtigt at søge hjælp hos sin læge, hvis man er meget plaget af smerter, så man ikke ender med at skulle aflyse sin sport og samtidig det sociale fællesskab, som ofte følger med. Lægen eller en fysioterapeut kan komme med gode råd til, hvordan man kan fortsætte med sin sport på trods af smerter ved at ændre på træningsaktiviteten, samt bidrage med træningsøvelser, der styrker knæet. Ved akutte smerter kan nedkøling med for eksempel en pose frosne ærter i et viskestykke eller lignende virke lindrende.

Hvad kan ellers give knæsmerter?

Der findes flere årsager til knæsmerter hos børn og unge. En anden hyppig tilstand er forreste knæsmerter (patellofemoralt syndrom). Her er smerterne ofte mere diffuse i knæet, men det kan være svært at skelne denne tilstand fra andre smertetilstande i knæet. Fælles for disse typer knæsmerter hos børn og unge er dog, at det typisk er overbelastning, der giver anledning til symptomerne. Det er altid en god idé at snakke med sin læge, hvis barnet har smerter, og man er i tvivl om årsagen.

Forfatter: Louisa Hebo Sparring (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge), Mimmi Torp (læge)

Indlæg opdateret 16.08.22 af Cecilie Clemmesen (læge) samt redigeret af: Kristina Aagaard (læge), Stine Schaldemose (læge)

Kilder: 

Patienthåndbogen Osgood Schlatter 

Lægehåndbogen Osgood Schlatter

Lægehåndbogen patellofemoralt syndrom

“Osgood-Schlatters sygdom –Årsag til knæsmerter hos den sportsaktive unge”, af Jens Lykkegaard Olesen, udgivet i Praksis, februar 2021

Fotos af Antonius Ferret: https://www.pexels.com/da-dk/foto/barn-motion-lob-straekke-5275349/

Om forfatteren

Læge siden 2018. Mor siden 2019. Erfaring fra medicinsk akutmodtagelse, psykiatrien og almen praksis. Erfaring fra forskelligt frivilligt arbejde med børn og unge. Også masser af mor-bekymringserfaring.