overvægtig gravid
Trygge Maver Infoblog

Overvægtig og gravid

En ønsket positiv graviditetstest er forbundet med stor glæde – men hurtigt starter dine bekymringer omkring dit og babys helbred. Hvis man er overvægtig gravid lurer måske tankerne om hvad graviditeten får af betydning for vægten, og hvad vægten får af betydning for graviditet og fødsel. Hvor meget kommer du til at tage på? Hvad betyder det for fødslen?

For det første skal du ikke lade bekymringerne for din vægt stå i vejen for din umiddelbare glæde over graviditeten. I dette blogindlæg vil vi forsøge at give dig nogle konkrete redskaber, der skal forhindre, at din overvægt får negative konsekvenser for din graviditet og fødsel. Mange overvægtige kan desværre opleve fokus på vægt som en fordømmelse, hvilket denne artikel fra DR viser. Men det er ikke meningen, at man som gravid skal sidde tilbage med denne følelse efter en jordemoderkonsultation. Selvom det kan være kontant og hård læsning, så er det godt at forstå, hvorfor det er vigtigt at tage hånd om overvægt og undgå ukontrolleret vægtstigning i graviditeten. Til sidst i indlægget kommer heldigvis lidt mere opmuntrende læsning. 

Lidt om at være overvægtig

Hvis du er overvægtig gravid er du langt fra alene. Blandt danske kvinder vil omkring hver tiende have et BMI (Body mass index) over 30 og derfor definitorisk være svært overvægtig (Beregn dit BMI her). Man bruger BMI, fordi det er et simpelt objektivt mål for et menneskes størrelse. Selvom der er stor forskel på hvordan man har det med sin vægt, vil overvægt for mange desværre have negative konsekvenser for helbredet og selvværdet. 

Hvad betyder overvægt og fedme for din graviditet?

Helt overordnet, så kommer vi ikke udenom at overvægt øger din risiko for komplikationer i graviditeten. En gruppe danske læger og forskere har gennemgået forskningen på området. De konkluderer at stigende BMI øger risikoen for komplikationer for både mor og barn relateret til graviditeten og fødslen. Risikoen for komplikationer stiger jo højere BMI bliver. Men hvad er det for komplikationer der er tale om? 

I den tidlige graviditet ved vi at stigende BMI øger risikoen for et graviditetstab. Senere i graviditeten er nogle af de vigtigste komplikationer svangerskabsforgiftning og sukkersyge. Begge sygdomme kan påvirke barnets vækst, men kan også være farlige for moren – især hvis de ikke opdages og behandles. Det kan være vanskeligt at ultralydskanne svært overvægtige, fordi fedtvævet gør billedkvaliteten dårligere. Misdannelser hos barnet kan derfor blive overset. Det er især problematisk fordi et højt BMI i sig selv også øger risikoen for misdannelser, omend det er sjældent. Svær overvægt tæt på termin øger risikoen for fosterdød – og derfor bliver kvinder med meget højt BMI tilbudt igangsættelse tidligere end andre.  

Flere studier viser, at overvægtige kvinders fødsler ofte varer længere og oftere ender i et akut kejsersnit. I forbindelse med kejsersnittet opstår der oftere problemer med bedøvelsen, og man har øget risiko for infektion i såret. Vi ved også, at børnene senere i livet har øget risiko for at blive overvægtige, hvis moren var det under graviditeten. 

Puha, det var en ordentlig omgang og ikke særlig rar læsning. Og det er ikke ment som en skræmmekampagne. Heldigvis går det oftest rigtig fint – selv for meget store kvinder. Men vi må forholde os til fakta. 

Hvad kan du gøre som overvægtig gravid? 

Det er ikke sundt at gå på en restriktiv slankekur under graviditeten, men det er en god idé at begrænse vægtstigningen. Små sikre skridt er vejen frem fremfor drastige ændringer. Som gravid bør man spise grønt, sundt og varieret samt dyrke moderat motion. Mange overvægtige kvinder har allerede forsøgt utallige livsstilsændringer uden held, så det kan være en god idé at gribe problemet anderledes an. 

I artiklen “Gravid og for tung” fra jordemoderforeningen skriver de “I stedet for at tale om, hvad overvægt kan betyde for din graviditet, så spørg dig selv om, hvad din graviditet kan betyde for din vægt”. Måske er en graviditet netop det der skal til for at kickstarte en livsstilsændring for familien? Jordemoderforeningens artikel opstiller blandt andet følgende råd til kvinder der er gravide og overvægtige:

  1. Accept. Prøv at beregn dit BMI selv. Lad være med at slå dig selv i hovedet over, at tallet er højt, men tænk over hvad årsagerne kan være til, at det er blevet højt? Det er også godt at kende sine risici. Som overvægtig er det ekstra vigtigt at følge kontrollen hos egen læge og jordemoder, så man fx opdager svangerskabsforgiftning og sukkersyge i god tid. 
  2. Nysgerrighed. Hvornår og hvorfor spiser du for meget? For usundt? Hvor mange portioner er der i dit normale måltid? Er de alle nødvendige? Ser du nogle uhensigtsmæssige mønstre i din hverdag? Hvilke tanker har du omkring mad og din vægt?
  3. Tag ansvar. Når du er blevet bevidst om dine tanker og handlinger, kan du nemmere bryde dine mønstre. Selvom det stadig er svært!
  4. Få hjælp. Det kan være meget svært at håndtere alene. Tal med egen læge eller jordemoder om problemet. Du kan måske få henvisning til diætist, psykolog eller anden professionel hjælp. Nogle fødesteder har også særlige tilbud til overvægtige gravide. 

Vi håber, at ovenstående giver dig mod på en sundere livsstil for dig og dit barn (i hvert fald når den værste kvalme har fortaget sig). Også efter fødslen er der rigtig mange sundhedsmæssige gevinster ved at tabe sig, hvis man er overvægtig.

Få mere inspiration og viden: 

Jordemoderforeningens indlæg “Gravid og for tung”

Patienthåndbogens vejledning om kost i graviditeten. Her kan du også finde de anbefalede vægtstigninger i forbindelse med graviditet i forhold til hvad din udgangsvægt er. 

Sundhedsstyrelsens bog “barn i vente”

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Overvægtige gravide og komplikationer i relation til graviditet og fødsel. Ugeskrift for læger. 174/16  

Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetriks vejledning “Den overvægtige gravide”

Forfatter: Læge Anna Grynnerup.
Redaktører: Læge Jesper Friis Petersen og læge Rebecka Hansen.

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.