Dit barn har haft feber et par dage, og nu dukker der pludselig små røde pletter op! Måske først på brystet, men også flere andre steder på kroppen. Nu du tænker over det, var der vist et barn i børnehaven, der havde skoldkopper for en uges tid siden… Men hvordan ved du, om det er skoldkopper? Læs med, hvis du vil vide lidt om, hvordan du kan genkende skoldkopper, hvor længe de smitter, og hvornår barnet må komme i institution igen!
Hvordan ser skoldkopper ud?
Skoldkopper skyldes en virus kaldet varicella-zoster virus. Sygdommen begynder oftest med let feber i 1-2 dage, hvorefter der kommer et rødt udslæt. Det viser sig som små, røde pletter, der efter nogle timer bliver til små blærer med klart indhold. Disse brister i løbet af et par dage og der kommer skorper på. Udslættet starter ofte på brystet og ryggen men breder sig hurtigt til ansigt, hovedbund, arme og ben. Antallet af pletter kan variere fra få til flere hundrede og så klør det ofte!
Det er helt karakteristisk for skoldkopper, at der hurtigt kommer flere pletter til, så man både kan se pletter, blærer og skorper på samme tid.
Smitte
Skoldkopper er den mest smitsomme af alle børnesygdomme. Der går 2-3 uger fra man smittes, til symptomerne opstår. Sygdommen smitter allerede et par dage før, udslættet kommer, og kan smitte så længe der dukker nye pletter op. Man er altså først helt sikker på ikke at smitte, når der er kommet skorper på alle pletterne. Det varer oftest 4-6 dage.
Hvornår kan barnet komme i institution igen?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn holdes hjemme fra institution, til der er tørre skorper på alle pletterne, og barnet er uden feber.
Heldigvis bliver de fleste efterfølgende immune overfor sygdommen. Det betyder, at man som regel kun kan få sygdommen én gang i livet. Virusset bliver dog i kroppen og kan senere bryde ud som helvedesild (et ret generende udslæt, vi må skrive mere om en anden gang!).
Er skoldkopper farlige?
Skoldkopper er en meget almindelig sygdom, og normalt forløber sygdommen ganske fredeligt. De fleste smittes som barn, og hos børn med et normalt immunforsvar giver sygdommen sjældent komplikationer. De fleste vil kun være let påvirkede, og sygdommen går over af sig selv uden behandling. Dog kan kløen være meget generende. Du kan evt smøre med zink liniment, som virker kløestillende. Det kan du købe på apoteket uden recept.
Der kan gå betændelse i skoldkopperne, når barnet klør sig. Tegn på betændelse er varme, hævelse og rødme omkring skoldkopperne. Ved disse tegn skal du søge læge.
I meget sjældne tilfælde kan skoldkopper give en form for hjernehindebetændelse. Søg altid læge, hvis dit barn bliver bevidsthedspåvirket – det vil sige sløvt, slapt eller svært at komme i kontakt med.
Læs mere om vores SAFE-cirkel, hvis du vil have et par tips til, hvordan du kan holde øje med dit barn, når det er sygt.
Smittes man først som ung eller voksen, kan sygdommen give et lidt sværere forløb end hos børn.
Vaccination
Der findes en vaccine mod skoldkopper. Den er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark og gives kun til børn med anden alvorlig sygdom. Det er dog muligt at tilvælge vaccinen (for egen regning), hvis man ønsker det af andre årsager.
I øvrigt
Hvis du er gravid og ikke selv har haft skoldkopper som barn, bør du kontakte din læge, hvis du udsættes for smitte, da sygdommen (i meget sjældne tilfælde!) kan smitte fostret og give risiko for fosterskader.
Mere info
Patienthåndbogen – læs mere og se billeder og animationsvideo.
Se evt vores video om skoldkopper i samarbejde med SundhedsTV.
Eller lyt til Trygge Forældres podcast om udslæt hos børn.
Kilder
Forfatter: Stine Schaldemose (læge)
Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge), Mimmi Torp (læge) og Malene Toft (læge)