Læger Formidler
Du læser lige nu

Skoldkoppevaccine til raske børn

25
Trygge Forældre Infoblog

Skoldkoppevaccine til raske børn

Skoldkoppevaccine

Måske læste du med i sidste uge om skoldkopper, de små kløende bæster. Skoldkoppe-virus er meget smitsomt og kan være en ubehagelig omgang for de små (og deres forældre). Og så koster det mange sygedage for forældrene. I mange lande er skoldkoppevaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet, men ikke i Danmark. Man kan dog vælge at lade sit barn vaccinere for egen regning.  Læs med, hvis du vil vide mere om skoldkoppevaccinen.

Hvad er skoldkoppevaccinen?

Vaccinen indeholder levende, svækket skoldkoppevirus. Vaccinen indgår i mange lande som en del af børnevaccinationsprogrammet. Det har man valgt, at den ikke gør i Danmark. Det skyldes, at man i Danmark vægter hvor hårdt den enkelte bliver ramt af sygdommen, højere end hvor meget samfundet kan spare ved at vaccinere. Og da skoldkopper i langt de fleste tilfælde forløber fredeligt og uden mén, indgår den (endnu) ikke i det danske børnevaccinationsprogram. 

Hvem bør have skoldkoppevaccinen?

Man anbefaler, at børn med visse sygdomme, som påvirker immunsystemet, bliver vaccineret, da de kan få et alvorligt forløb af skoldkopper. Voksne der endnu ikke har haft sygdommen, kan også have gavn af vaccinen. Men raske børn, der ikke har haft skoldkopper, kan altså også få vaccinen.

Er der bivirkninger ved skoldkoppevaccinen?

De mest almindelige bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed ved indstiksstedet, som ved alle andre vacciner. Derudover kan den give feber, hovedpine, utilpashed og et skoldkoppe-lignende udslæt.

Er den lige så god som naturlig immunitet?

Sygdom med skoldkopper giver livsvarig immunitet. Det vides endnu ikke med sikkerhed om vaccinen kan gøre det ligeså godt. Den vaccine, der er markedsført i Danmark, har en høj dækning (ca. 98 % efter 2. dosis ifgl. produktresumeet), og beskyttelsen varer i mindst 9 år. Nogle studier påviser antistoffer i blodet efter 14 år. Da vaccinen ikke har været brugt så lang tid at man kan påvise livslang dækning, er dette ikke bevist – men det er forventningen at man efter anden dosis er livslangt dækket mod skoldkopper.

Ligesom en “naturlig” infektion med skoldkopper, giver vaccinen også en “hvilende” infektion, der lægger sig i nervesystemet og kan blusse op som helvedesild. Det ser ud til, at risikoen for helvedesild er lidt mindre hos vaccinerede, end hos børn der har haft sygdommen.

Hvordan får man skoldkoppevaccinen?

Man kan spørge sin egen læge, om de vil give vaccinen – man skal dog selv betale for den. Børn må i de fleste tilfælde få vaccinen, fra de er 12 måneder. Man skal vaccineres to gange med mindst én måned imellem for at få den bedste dækning. Vaccinen kan gives samtidig med 15 måneders- vaccinen (MFR).

Forfatter: Stine Foss (læge)

Redigeret af: Stine Schaldemose (læge), Kim Foss (læge)

Kilder:

Lægehåndbogen

Statens Serum Institut

Medicin.dk

UpToDate

Om forfatteren

Læge siden 2015, skal være praktiserende læge. Har læge-erfaring fra lungeafdeling, psykiatri, demensudredning og almen praksis samt rigeligt mor-bekymringserfaring. Mor til to.