Når de små er syge med feber eller smerter, kommer smertestillende ofte på tale. Men hvordan vurderer man, om de har smerter, og hvornår er det relevant at give smertestillende medicin? Her har vi samlet en lille guide med info og gode råd.
Hvorfor overhovedet give smertestillende?
Nogle børn er helt upåvirkede, når de har feber, og kravler lige så tosset op ad væggene som de plejer 🙂 Andre bliver mere klattede og har tydeligt ubehag. Sådan har vi voksne det oftest også. Feber er ikke sjovt, og tit har man ondt i kroppen og lav appetit. Er dit barn over 6 måneder vil det ofte være en god idé at give dit barn smertestillende, når det er påvirket af sin feber. Ikke hele tiden, ikke i lang tid, og det er vigtigt at holde sig til den angivne mængde. Spørg altid din læge, hvis du er i tvivl, om det er en god idé.
Har barnet smerter?
Det kan være svært at vurdere, om de helt små børn har ondt.. Kig derfor på ændringer ift. søvn, madindtag, gråd og om barnet har lyst til at bevæge sig. Er du meget i tvivl, kan du altid få barnet vurderet hos egen læge og få en snak om jeres observationer.
Hvornår bør man give sit barn smertestillende?
Panodil (også kaldet Pinex eller Pamol, men for nemhedens skyld kalder vi det panodil i teksten) virker smertestillende og febernedsættende. Hos børn virker det særligt godt imod øresmerter, halssmerter og tandsmerter. Og særligt øresmerter gør altså forbandet ondt hos de små. Her vil smertestillende hjælpe dem bedre gennem natten.
Den febernedsættende effekt er vigtig at kende til, da de fleste børn med feber får det bedre, når feberen falder. Når feberen falder, kan de nemmere drikke – og måske spise lidt – og på den måde få ekstra energi, så de hurtigere bliver raske. Ofte falder temperaturen 1 grad, når man bruger panodil (godt at vide, når du skal vurdere, om dit barn fortsat har feber).
Til små børn gives smertestillende medicin enten som mikstur (kan drikkes), eller som stikpille (op i numsen). Heldigvis er der tilsat sødt smagsstof til miksturen, så de fleste børn kan faktisk godt lide smagen. Der findes forskellige mærker. Nogle er tyktflydende, andre mere tyndtflydende. Hvis barnet synes, det er lidt kvalmt med det tyktflydende, kan man forsøge med et andet mærke (spørg på apoteket). Medicinen kan købes i håndkøb på apoteket og i de fleste supermarkeder.
Vil du have nogle gode råd til hvordan du giver dit barn mikstur eller stikpille, så se vores lille film på under 2 min her: Gode råd til at give medicin
Hvordan virker det?
Det aktive indholdsstof er paracetamol. Virkningen aftager efter 4-6 timer, og det må derfor gives flere gange i døgnet – typisk 3-4 gange med mindst 6 timers mellemrum. Barnet vil kunne mærke effekten efter en halv times tid, og effekten mærkes hurtigst, hvis barnet får medicinen som mikstur. Effekten af mikstur vil også kunne mærkes af barnet i lidt længere tid end ved stikpiller og kan derfor anbefales. Men hvis barnet kaster op, eller ikke gider at drikke miksturen, kan man naturligvis vælge stikpillen. Stikpillerne bør dog først bruges, når barnet vejer mere end 10 kg, da du ikke kan dosere medicinmængden. Det kan du lettere med mikstur.
Har det bivirkninger?
Det er vigtigt, at panodil gives i de angivne doser, da for store doser kan være giftigt. Men hvis man giver det i de korrekte doser, ser man meget sjældent bivirkninger.
Hvor meget skal man give?
Her må I frem med lommeregneren. Er dit barn under 12 år skal det have 60 mg/kg i døgnet, fordelt på 3-4 doser med mindst 6 timers mellemrum. Det vil også stå på indpakningen. Det er vigtigt, at I altid holder jer til den anbefalede dosis.
Hvad med børn under 2 år?
På medicinpakkerne står der, at børn under 2 år kun må få præparatet, såfremt man har rådført sig med en læge. Dette skyldes, at børn under 2 år har en umoden lever, som endnu ikke kan nedbryde medicin fuldstændigt. Det er derfor vigtigt altid at følge doseringsvejledningen.
I kan dog sagtens behandle et i øvrigt sundt og raskt barn under 2 år med paracetamol derhjemme, hvis barnet eksempelvis ser ud til at have smerter fra ørerne.
Men husk, at man ikke må fortsætte med behandlingen gennem længere tid, før man har fået afklaret hos lægen, hvorfor barnet har feber eller smerter.
Hvis du er bekymret for barnet, bør du altid tale med en læge. Tag evt. en forebyggende snak ved næste børneundersøgelse, så du er forberedt ved behov for smertestillende.
Hvad kan jeg ellers gøre?
Husk: har dit barn feber, så er det vigtigt at:
- Sørge for, at det ikke har det for varmt. Klæd det af, eller hold rummet køligt.
- Sørge for, at dit barn får rigeligt at drikke. Saftevand og sodavandsis er ofte populært.
Vil du vide mere om panodil og febersænkende behandling, og hvad du kan gøre hvis dit barn har feber, så lyt til vores podcastepisode om feber Episode 3 – Feber
Her kan du også finde gode tips til, hvordan du hjælper dit barn til at få nok at drikke.
Og er du nervøs for, om barnet får nok at drikke? Så læs her, om tegn på væskemangel Væskemangel (dehydrering)
Vil du vide mere om smertebehandling hos børn, så har vi også lavet en podcastepisode om dette, hør den via dette link: Smerter og smertebehandling
Er du i tvivl om hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er syg, så læs om vores SAFE! Cirkel her: SAFE! Cirklen – Eller lyt til vores podcastepisode: Episode 2 – SAFE! Cirklen
Rigtig god bedring til dit barn!
Kilder: