Læger Formidler
Du læser lige nu

Tvillinger

90
Trygge Maver Infoblog

Tvillinger

tvillinger

De fleste har set film og hørt historier om de kommende glade forældre der sidder spændte til scanning og skal se den lille inde i maven, men hov, der er mere end et hjerte der banker og vupti, blev en til to! Det er nemlig tvillinger! Dette skete for 1,5% af gravide i Danmark i 2018 (lidt over 925 kvinder).

Først og fremmest – Hvem får tvillinger?

Det er bestemt arveligt (på mors side af familien) at få tvillinger, nogle kvinder har en genetisk tilbøjelighed til at modne flere æg ved ægløsning og har derfor oftere mere end et æg, der kan befrugtes. Der er også en øget tendens til tvillingegraviditeter ved visse former for fertilitetsbehandling, men dette er man i Danmark, blevet rigtig gode til at undgå, hvilket også har betydet et generelt fald i tvillingegraviditeter over de sidste 10år.

Enæggede og tveæggede

Enæggede tvillinger kommer fra samme befrugtede æg, der deler sig i to. Derfor er enæggede tvillingepar identiske med samme genetiske materiale og derfor også af samme køn.

Tveæggede tvillinger er to æg, der befrugtes samtidig og derfor har tveæggede tvillingepar forskellige gener og behøver ikke at være samme køn.

Hvis man venter enæggede tvillinger er det vigtigt for lægerne, at dele tvillingerne yderlige op i om de hver har en moderkage eller deler den samme moderkage og om de ligger i hvert deres rum med hinder og forstervæske eller ligger i det samme rum. Dette bestemmes før uge 15 og kaldes mono- eller dichoriske og mono- eller diamniotiske. Hvis tvillingerne deler moderkage og/eller rum, ved vi at der er ekstra risici og derfor følges graviditeterne tættere.

Selve graviditeten

Nu er det her indlæg ikke lavet for at skræmme, men realiteten er desværre at tvillingegraviditeter er forbundet med flere risici end hvis der er et foster. Derfor følges tvillingegravide tæt, fra omkring uge 22, med besøg på hospitalet hver 2.-4. uge med scanninger og besøg hos læge samt jordemoder.

Først og fremmest har mor en øget risiko for graviditetskvalme, da koncentrationerne af graviditetshormonet HCG er fordoblet. Derudover er der også nogle lidt mere alvorlige risici:

Det menes at to fostre tidligt giver øget tryk ned på livmoderhalsen, der gerne skulle forblive lukket indtil fødslen. Det betyder en øget risiko for tidlig vandafgang og for tidlig fødsel. Dette er grunden til at tvillingemødre får scannet deres livmoderhals (cervix) og anbefales at blive sygemeldt fra omkring uge 28 og frem, for at undgå yderligere belastning. Derfor skal gravide også generelt undgå tungt fysisk arbejde og huske at slappe af.

Der er øget risiko for graviditetsbetinget sukkersyge (find vores blogindlæg fra Trygge Maver om graviditetsbetinget sukkersyge her) og svangerskabsforgiftning (find vores blogindlæg fra Trygge Maver om svangerskabsforgiftning her). Alle tvillingemødre testes derfor med glukosebelastning og får hyppigt målt bla. blodtrykket.

Selve fødslen

Som nævnt er der en øget risiko for at føde for tidligt. Ca. 15% føder inden uge 34 og ca. 60% inden uge 37, altså er det omkring 40% af tvillingegravide, der når til 37 uger uden at have født. De fleste går i gang af sig selv inden uge 38, hvor alle tvillingegravide anbefales igangsættelse.

Ved uundgåelig for tidlig fødsel mellem uge 24 og 32, hvor man ikke kan standse fødslen med medicinsk behandling anbefales forløsning ved kejsersnit.

Efter uger 32 afhænger det af, hvordan de små ligger lejret, om man anbefales planlagt kejsersnit eller vaginal fødsel. Hvis den ledende tvilling (den der kommer ud først) ligger med numsen nedad, så anbefales der planlagt kejsersnit. Hvis den ledende tvilling ligger med hovedet nedad, og den ikke-ledende tvilling er ca. samme størrelse, er lejringen af denne ikke afgørende, og der anbefales vaginal fødsel.

På fødestuen, bliver den fødende overvåget grundigt, med overvågning af hjertelyden på begge fostre. Når mor begynder at presse, vil der udover jordemoderen være en del personale på stuen for at kunne reagere hurtigt ved komplikationer. Derfor er der ofte både ekstra jordemødre, sosu-assistenter, børnelæger og fødselslæger tilstede, alt dette for at sikre det hele forløber godt for de små. En større del ender derfor også med at føde enten begge eller den sidste kommende tvilling ved akut kejsersnit.

Jeg vil slutte dette indlæg af med, at selvom det hele lyder skræmmende, så husk på at det nok skal gå godt og at selvom en tvillingefamilie bliver udsat for det dobbelte besvær, så får de også dobbelt så meget ud af det i sidste ende!

Kilder

Danmarks statistik

Lægehåndbogen: flerfoldsgraviditet

DSOG guidelines: Tvillinger – håndtering af graviditet og fødsel.

UpToDate.com

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødsel og tiden efter fødslen på Trygge Maver bloggen.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Forfatter: Læge og tvilling, Mads Langager Larsen
Redaktør: Læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Læge siden 2015. Ansat på fødeafdelingen på Rigshospitalet. Faglig interesse er især indenfor gravide og fødende. Gift og har en lille datter, Alice.