Læger Formidler
Du læser lige nu

Vægt og appetit hos børn

17
Trygge Forældre Infoblog

Vægt og appetit hos børn

Efterårsferien er begyndt for de heldige. Måske står den på hjemlig hygge med varm kakao og boller på de blæsende dage? Lige noget for de fleste børn! Måske bliver der skovlet boller ind i massevis, mens der i andre perioder kun bliver prikket lidt til maden, før dit barn hopper ned fra stolen? Kender du til bekymringer om dit barns appetit eller vægt, så læs med her!

Sulten som en løve – eller spiser som en fugl? 

Du oplever måske, at dit barn i en periode spiser næsten lige så meget ved aftenbordet som dig selv? Eller at det – allerede ugen efter – blot spiser et par mundfulde, inden det er klar til at smutte ned at lege igen? Det er helt almindeligt! Børns appetit svinger meget afhængigt af både alder, energiniveau og lyst – og det er helt normalt. 

Derudover mister mange børn tit appetitten ved sygdom. Det sker også for voksne og er ikke bekymrende i sig selv. De kan klare sig flere dage uden mad, så længe de får den væske, de har behov for. Når sygdommen er overstået, vender appetitten tilbage, og barnet vil hurtigt indhente det forsømte. Når et barn starter i vuggestue eller dagpleje, udsættes det ofte for mange infektioner inden for kort tid. Dette kan medføre, at vægten står stille, fordi appetitten nedsættes samtidig med, at energibehovet øges. I den situation kan det godt tage lidt længere tid, før vægten stiger igen. Så længe barnet ikke taber sig og ellers har det godt, er der ikke grund til at ligge søvnløs over det!

Hvorfor er vi så fokuserede på vægten?

Allerede fra barnet er nyfødt, er der stor fokus på vægten, og at barnet tager på. Spædbarnet bliver vejet få dage efter fødslen og igen ved besøg af sundhedsplejersken samt ved lægeundersøgelserne. Årsagen er, at vægten er en indikator for barnets trivsel. At barnet tager på i vægt, er tegn på, at barnet er raskt og får tilstrækkeligt med mad. Men barnets vægt er ikke så vigtigt i sig selv. Det væsentligste er, at barnet generelt vokser i en rimelig hastighed både ift. vægt og højde, og ikke mindst at barnet ellers har det godt. 

Vækstkurver

Både sundhedsplejersken og lægen vurderer barnets vægt (og højde) ud fra de såkaldte vækstkurver. Kurverne viser barnets vægt og højde ift. alder og bruges til at vurdere, om barnet vokser, som det skal. Børn er forskellige, og man behøver ikke at ligge lige på gennemsnittet for at følge en normal udvikling. Når man måler og vejer barnet flere gange over en længere periode, kan man vurdere, hvordan det enkelte barn vokser over tid. Væksten over tid er vigtigere end de enkelte målinger. Vækstkurverne er ikke en facitliste for barnets vækst og trivsel – det vil altid være et samlet skøn og helhedsbillede af dit barn.

Hvornår skal du bekymre dig?

Ingen grund til alarm over svingende appetit. Heller ikke at vægten står lidt stille ifm. sygdom. Når det er sagt, så må børn ikke tabe sig over tid. Vægttab hos børn kan være et advarselstegn, som skal tages alvorligt.

Tal derfor med din læge, hvis dit barn:

  • Taber sig i vægt (over uger)
  • Ikke tager på i løbet af 2-3 måneder
  • Tager meget på i vægt i forhold til højde

God tirsdag og god appetit!

Læs evt. vores indlæg om overvægt hos børn.

Du kan også læse om børns kost og vitaminer.

Forfatter: Stine Schaldemose (læge)

Redigeret af: Malene Toft (læge) og Kim Foss (læge)

Kilder

Patienthåndbogen – Når børn ikke tager nok på i vægt

Patienthåndbogen – Manglende vægtstigning hos børn

Lægehåndbogen – Dårlig trivsel og vægtøgning

Sundhedsstyrelsens vejledning om monitorering af vækst hos førskolebørn

Photo by Henley Design Studio on Unsplash

Om forfatteren

Læge siden 2017. På vej mod at blive alment praktiserende læge og har især interesse for børn, kommunikation og formidling. Aktuelt på barsel med den mindste af to drenge.