Læger Formidler
Du læser lige nu

Vuggedød (og samsovning)

0
Trygge Forældre Infoblog

Vuggedød (og samsovning)

Er du også en omvandrende zombi pga. mange natlige amninger, eller en baby der har behov for at putte sig helt op af dig? Så går du måske og overvejer, om barnet ikke bare skal blive i sengen med dig hele natten, så du i det mindste ikke behøver at stå op hver gang.

Nogle forældre vælger bevidst at lade barnet sove i deres fælles seng fra starten af. Andre putter konsekvent i babysengen ved siden af. De allerfleste har imidlertid prøvet at falde udmattet i søvn ved siden af barnet, uden at det egentlig har været meningen. Men hvad ved man egentlig om samsovning. Er det farligt? Og hvilke søvn-omgivelser er bedst for et spædbarn? 

Selvom samsovning er både hyggeligt og praktisk, er der vigtige forholdsregler man bør gøre sig, inden man lader barnet sove med i sengen. Samsovning giver nemlig en let øget risiko for vuggedød.

Vuggedød betegner det frygtede, men gudskelov også meget sjældne, fænomen, at et ellers sundt og raskt barn under 1 år dør uventet under søvnen. Du kan her finde vigtig information om vuggedød, og gode råd til, hvad man som forældre kan gøre for bedst at forebygge det. Så kan I forhåbentligt alle sammen sove trygt og roligt om natten.

Hvorfor dør børn af vuggedød?

Man ved stadig ikke præcist, hvorfor børn dør af vuggedød. De fleste børn har efterfølgende vist sig at være helt sunde og raske. Man ved dog en masse om, hvordan man bedst kan forebygge det.

Hvordan forebygger man bedst vuggedød?

Man har gennem tiderne fundet frem til forskellige ting i børnenes sovemiljø, der kan påvirke risikoen for vuggedød. Særligt indførslen af ét råd – at lade barnet sove på ryggen – har vist sig så effektivt, at antallet af vuggedød i Danmark er faldet drastisk. Fra ca. 116 tilfælde om året i 1991 til 10-15 tilfælde om året i 2010, og nu er tallet under 10 om året.

De tre vigtigste råd for at forebygge vuggedød, er:

  1. Lad altid barnet sove på ryggen. Ikke på maven eller på siden
    Når barnet selv kan vende sig, og også gør det i søvne, må barnet gerne sove videre på maven
  1. Undgå rygning under og efter graviditeten
    Undgå rygning helt, mens du er gravid, og undgå rygning indendøre efter barnets fødsel
  1. Undgå, at barnet har det for varmt, når det sover
    Sørg for, at der er køligt, dvs. 15-20 grader, hvor barnet sover. Undgå at pakke barnet tæt ind i varme dyner eller tæpper, og giv kun barnet let tøj på, hvis det har feber.

Derudover viser forskning, at man kan minimere risikoen for vuggedød yderligere, ved også at følge disse to råd:

Lad barnet sove i sin egen seng, men i forældrenes soveværelse.
Sover barnet med i jeres fælles seng er der nemlig risiko for at barnet får det for varmt, bliver klemt eller bliver kvalt af store puder og dyner.

Lad barnet sove uden hovedpuder, legetøj eller løse tæpper i sengen.
Barnet kan vikle sig ind i sengetøjet og op mod sovebamser og blive kvalt.

Og så er der enkelte studier, der tyder på, at brug af sut (efter at amningen er kommet godt i gang), og amning i sig selv, kan have en beskyttende effekt.

Hvis man sover sammen med barnet

Hvis man vælger at sove sammen med barnet, er det fornuftigt at tage nogle vigtige forholdsregler for at forebygge vuggedød:

  1. Barnet bør ligge ud mod en side (dog uden at kunne falde ned), og ikke mellem forældrene
  1. Lad barnet sove under sin egen dyne
  1. Barnet skal have lige så meget plads i jeres fælles seng, som i sin egen seng
  1. Undgå at lade større søskende eller husdyr sove med i jeres fælles seng
  1. I bør aldrig lade barnet sove med i jeres seng, hvis en af jer har drukket alkohol, taget sovemedicin eller på anden måde er bevidsthedspåvirket

Hvis man selv er vågen, og barnet ligger på ens bryst, må det godt ligge på maven og sove, da man kan være opmærksom på barnet.

Hvis du finder barnet livløst i sengen

I det tragiske tilfælde at du finder dit barn livløst i sengen (og barnet altså hverken reagerer på tiltale eller berøring, og ikke trækker vejret som det plejer) er det vigtigt, at du ringer 112 og straks påbegynder genoplivningen af barnet, indtil du har fået professionel hjælp.

Her kan du finde mere information om vuggedød og genoplivning af spædbørn

Sundhedsstyrelsen

Sundhed.dk

Falck.dk

Sundhedsstyrelsen – Forebyggelse af vuggedød

Sov godt 🙂

Forfatter: Laura Kverneland, læge
Redigeret af: Ida Biering-Sørensen (læge) og Ida Donkin (læge).
Opdateret november 2023 af Viktoria Helt Eggers-Lura (læge)

Om forfatteren

Oprindelig fra Tyskland. Læge siden 2014. Erfaring inden for børn, voksne og ældre. Mor til lille Gabriel på 1,5 år