Kløen, brænden, svien og stikken… Av av! Utallige lægebesøg, cremer og husmoderråd senere er der stadig gener fra vulva – og ingen ved hvorfor! Måske kan det være vulvodyni – en tilstand, som få kender til, men som kan være utroligt invaliderende. Der findes dog hjælp at hente!
Du kan læse meget mere om, hvad vulvodyni er, og hvad man kan gøre ved tilstanden i dette indlæg!
Hvad er vulvodyni?
Vulvodyni er kroniske smerter i vulva – dvs. de kvindelige ydre kønsdele – som ikke kan forklares med nogle af de diagnoser, man kender i dag. Smerterne kan være fx brændende eller stikkende, og kan variere i sværhedsgrad og over tid. Ved vulvodyni kan man være mere sensitiv end andre, så ”normale” smerter opleves kraftigere. Nogle kan endda opleve, at ting, som normalt ikke ville være smertefulde (fx let berøring), kan udløse smerter. Kløe er ikke et symptom på vulvodyni, men kan være et symptom på anden sygdom i vulva.
Vulvodyni ses hyppigst hos kvinder i alderen 20-40 år, og man mener, at op mod 16% af personer med vulva lider af tilstanden. Man regner med, at sygdommen er underdiagnosticeret, da mange kan have svært ved at søge hjælp til smerterne. Selvom man betegner vulvodyni som en ”kronisk” lidelse, så vil smerterne hos mange forsvinde af sig selv, særligt hvis man modtager relevant behandling for at lette generne.
Hvordan ved man, om man har vulvodyni?
Vulvodyni er en såkaldt udelukkelsesdiagnose – dvs., at man kan først stille diagnosen, når alle andre årsager til ubehag i vulva er udelukket. Det kunne fx være ubalance i underlivets flora, infektioner som fx svamp eller hudsygdomme i vulva som fx lichen sclerosus.
Smerter fra kønsdelene kan være utroligt invaliderende og påvirke ens dagligdag og psyke. Fx kan det være svært at bevæge sig eller dyrke motion, når man har ondt, og ens sexliv kan også blive påvirket. Når man oplever smerter fra kønsdelene, er det derfor vigtigt at opsøge læge, så man kan blive undersøgt for mulige underliggende årsager til ens gener.
Lægen vil spørge mere ind til smerterne og lave en gynækologisk undersøgelse, hvor man kan kigge efter forandringer på hud og slimhinde, mærke på bækkenbundsmuskulaturen og undersøge for infektioner. Måske vil lægen også henvise til videre udredning hos en gynækolog eller hudlæge.
Hvorfor får man vulvodyni?
Årsagen til vulvodyni er ikke fuldt klarlagt. Tilstanden er kompleks, og man mener, at det kan skyldes en blanding af flere faktorer, såsom:
- Der er fundet flere nerveender i vulva hos dem med vulvodyni, hvorfor man bliver mere følsom i området
- Smerterne kan stamme fra irritation i nerverne (såkaldt neurogene smerter)
- Øget smertesensitivitet i hjernen, hvor hjernen reagerer stærkere på smertesignaler fra vulva end hos andre
- Muskelspændinger i bækkenbunden
- Tidligere infektion, fx HPV eller svamp, som kan have øget følsomheden i vulva
- Tørhed i skeden og vulva, fx som led i overgangsalderen eller ved brug af p-piller
- Psykiske faktorer som bekymring, frygt, øget fokus på, og katastrofetanker om, smerterne, hvilket forstærker ens oplevelse af dem
- Man ved, at personer med vulvodyni også oftere har kroniske smerter andre steder i kroppen end andre
Hvordan kan man behandle vulvodyni?
Der er desværre ikke lavet så meget forskning omkring vulvodyni, og derfor mangler der også god videnskabelig evidens for behandlingen af det.
Ved vulvodyni kan det være en ide at kigge på ens hygiejnevaner. Huden og slimhinderne i underlivet er nemlig mere sarte end andre steder på kroppen. Man kan fx undgå at anvende intimsæbe, som kan være irriterende, og kun vaske vulva med lunkent vand, anvende åndbare bomuldstrusser og undgå dagligt brug af trusseindlæg, som også kan irritere området.
Behandlingen af vulvodyni beror dog oftest på flere forskellige metoder sideløbende. Alt efter hvad man mistænker kunne være en del af forklaringen på tilstanden, kan man gøre forskellige ting:
- For at lindre smerterne kan man fx pleje huden med beroligende cremer specielt til vulva eller zinksalve
- Hvis man mistænker tørre slimhinder, kan man behandle med lokal østrogengel. Man kan også smøre med en bedøvende creme eller gel for at mindske smerterne
- Hvis der samtidig er spændinger i bækkenbunden, så kan man have gavn af afspændingsøvelser og/eller specialiseret fysioterapi, hvilket anbefales af det danske fagselskab af gynækologer som en del af behandlingen for vulvodyni. Du kan høre gynækologisk fysioterapeut Birte Bonde fortælle om det i vores podcast her. Man kan finde fysioterapeuter med speciale i bækkenbunds- og underlivsgener på www.DUGOF.dk
- I svære tilfælde kan manundtagelsesvist forsøge at behandle smerterne medicinsk med fx nervemedicin. Indsprøjtninger med botox eller binyrebarkhormon har også vist sig at måske være gavnligt hos nogle med svær vulvodyni, hvor andre tiltag ikke har hjulpet tilstrækkeligt
- Ud over ovenstående vil mange også have gavn af psykologisk og/eller sexologisk terapi, hvor man arbejder med at lære at håndtere smerterne, så de ikke i lige så høj grad påvirker ens hverdag. På nogle af landets sexologiske klinikker kan man (efter henvisning) tilbyde tværfaglige forløb med en blanding af flere af de ovenstående muligheder.
Forfatter: Emilie Vester Engel, læge
Reviewet af: Julie Løwert Balslev, læge
Udgivelsesdato: 12. December 2024
Kilder:
Lægehåndbogens vejledning om vulvodyni